Malá kancelářská kuchyň na míru řeší nedostatečný prostor | VímVíc.cz

Malá kancelářská kuchyň na míru řeší nedostatečný prostor

02. 09. 2020

Kancelářské kuchyňky nejen poskytují místo pro přípravu jídla, ale dopřávají zaměstnancům i pohodlí. Jejich základ zůstává stejný, ale velikost, vybavení a účel kuchyňky se mění s každou firmou. Jestli nemáte prostory k jejímu vybavení, pořízení kuchyně na míru může být optimálním řešením.

Kancelářské kuchyně - řeší nedostatečný prostor Kancelářské kuchyně - řeší nedostatečný prostor

Účel kancelářské kuchyně

Pokud zařizujete kancelářskou kuchyni, v prvé řadě je důležité si udělat jasnou představu o tom, k čemu bude kuchyně využívána a pro kolik lidí bude sloužit. Není od věci uspořádat anketu mezi zaměstnanci, na co všechno by chtěli kuchyni využívat a rozhodnout se na základě jejich podnětů. Nejmenší kuchyně slouží k přípravě kávy, uložení jídla zaměstnanců a jeho ohřevu. V takové kuchyni stačí lednička, mikrovlnka, kávovar (nebo presovač, atd.), několik skříněk a dřez v malé pracovní desce - to je v podstatě nutný základ každé kancelářské kuchyně. Kuchyňské vybavení nabízí každé nábytkové či kuchyňské studio, ale také například leták Orion.

Rozšířením účelu kuchyně může být například příprava chlebíčků na jednání či místo k posezení a občerstvení pro návštěvy společnosti. Zde už je potřeba víc prostoru pro přípravu jídla - malá kuchyňská linka už nebude stačit. Ideální je také pořídit dva dřezy a zúženou myčku na nádobí.

Ty nejvybavenější kuchyně pak poskytují prostor k samotnému vaření a nachází se v nich sporák s troubou a myčka nádobí. Když není v kuchyni dost místa pro stoly, zvážíme barové stoličky s podélnou deskou u stěny.

Tip: Vybavení pro kuchyni každé velikosti nabízí Kulina katalog, ve kterém jsou vždy kvalitní kuchyňské produkty i potřeby. Kulina katalog navíc nabízí sortiment za skvělé ceny a každý nákup tak může být nejen úspěšný, ale také velmi výhodný.

Výhody kancelářské kuchyně na míru

Výhody kuchyně na míru je, že je prakticky a profesionálně navržená a postavená, což minimalizuje prostor pro chyby. Samozřejmě je i stylově sjednocená, moderní a tudíž maximálně reprezentativní. Pokud máte jasnou představu o tom, jak má kuchyně sloužit, kuchyňské studio odvede nejlepší možnou práci. Obzvlášť výhodná je kuchyně na míru v atypicky tvarovaném prostoru. Tomu se kompletní sestavy ani jednotlivé kusy kuchyňského nábytku přizpůsobují velice těžkopádně a ve výsledku nevyužijí prostor tak, jak by bylo třeba.

Tip: Domluvte si schůzku v kuchyňském studiu. Kromě možnosti prohlédnout si vystavené kuchyně a ujasnit si tak styl, jaký by vaše kuchyně měla mít, si můžete nechat připravit i 3D návrh kuchyně na míru zdarma.

Specifika malých kuchyní

Cílem při navrhování menších typů kuchyní je maximálně zefektivnit a využít dostupný prostor. Abyste si mohli nechat navrhnout tu nejlepší možnou kuchyň, seznamte se s možnými řešeními, které se hodí pro omezené prostory:

  • Vestavné spotřebiče jsou z hlediska úspory prostoru praktičtější než volně stojící. Vestavná chladnička nezabírá zbytečně prostor, protože se stává součástí celé linky a může nad ní být ještě skříňka. Kuchyně je díky tomu i úhlednější.
  • Úložné prostory - v malých kuchyních se musí využít na maximum výška místnosti. To znamená skříňky až po strop a třeba i sokl pod linkou, do kterého lze uložit cokoliv, co je “placaté”: prkýnka, tácy, a tak dále.
  • Spotřebiče 2 v 1 - existují například trouby s funkcí mikrovlnky nebo sekáček a mlýnek v jednom. Ušetří se tak hodně místa, které by jinak jednotlivé spotřebiče zabíraly.
  • Zúžené spotřebiče - do malých kuchyní je ideální například zúžená myčka. Nádobí není tolik, takže její objem bohatě stačí.
  • Kuchyňská linka - nejčastějším řešením malých kuchyní je rohová kuchyně neboli kuchyně do U nebo do L. V rozích malé kuchyňské linky najdeme rohové výsuvy pro maximální využití úložných možností. S ostrůvkem uprostřed se můžeme akorát rozloučit, na ten je potřeba už alespoň středně velká kuchyně.
  • Odklopná pracovní deska - na konec pracovní desky lze přimontovat prodloužení, které se v případě potřeby vyklopí směrem nahoru tak, aby se rozšířila pracovní plocha. Některé sporáky mají desku překrývající vařiče, která se dá odklopit, když chceme sporák využívat, a opět sklopit a vytvořit tak pracovní plochu navíc.
  • Bar - alternativa k jídelnímu stolu může být bar. Je užší a poslouží svému účelu.

Tip: Zajímavý výběr volně stojících i vestavných myček nádobí nabízí např. český výrobce MORA. Najdete mezi nimi i zúžené modely o šířce 45 cm, které v menší kuchyňce určitě oceníte. Jejich výhodou je i velká hospodárnost – disponují energetickou třídou A++ či A+++.

Čím menší kuchyně, tím víc se musí dbát na čistotu a pořádek, protože musí zůstat co nejvíce použitelné plochy. Na pracovišti to znamená, že si po sobě každý musí okamžitě uklidit.

Kancelářská kuchyň Gorenje - na míru

Návrh kuchyně na míru

Když máme představu o tom, co všechno musí v kuchyni být, kolik bude odhadem potřeba úložného prostoru (množství nádobí, atd.) a jaký rozpočet je k dispozici, požádáme firmu o návrh kuchyně na míru. Ta předloží různé varianty a s nimi i cenový odhad - rohovou kuchyni, kuchyni do U, barevnou nebo bílou kuchyni. Měla by vám být schopna poskytnout 3D návrh kuchyně.

Design a styl je samozřejmě různý. Může se jednat o klasickou bílou kuchyni nebo například moderní kuchyni s křiklavými barevnými prvky. Do kancelářských prostor řešených kreativnějším způsobem (indie, eko nebo industriální) může přijít o to zajímavější kuchyně.

Jak na kuchyni na míru - Gorenje

Cena

Cena takové kuchyně může samozřejmě být velice různá. záleží na její velikosti, každém použitém materiálu, rozměrech skříní, cenové kategorii spotřebičů a dále. Kuchyně na míru bývají obecně dražší než zakoupená sestava, protože zahrnují práci designérů a řemeslníků, kteří navrhují a vyrábějí jednotlivé kusy přesně na míru dané místnosti. Ale to je zároveň výhoda kuchyně na míru - praktické zužitkování každého centimetru prostoru a často i kuchyně s osobností.

Tip na závěr: Pokud máte spíše začínající podnikání či menší firmu a udržení nízkých nákladů je pro vás klíčové, zkuste si některé práce v kuchyňce udělat sami. Typicky se můžete postarat např. o vymalování. Pokud jste to zatím nedělali, přečtěte si článek Jak vymalovat kuchyň. Kromě rad ohledně výběru barvy se dozvíte také, jak stěny před malováním ošetřit a zbavit mastnoty.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců